...to doskonałym prezentem dla takiej osoby, będzie... herbata!
Wg legendy, historia tego naparu sięga niemal trzech tysięcy lat przed naszą erą, kiedy to chiński cesarz przez przypadek zalał liście herbaty wrzątkiem. Pewno nie dowiemy się nigdy, jak było naprawdę :)
Pierwsze europejskie wzmianki o herbacie pochodzą z XVI wieku - o aromatycznym naparze wspomina między innymi Marco Polo. Samą herbatę do Europy przywieźli kupcy Holenderscy na początku XVII wieku.
Początkowo herbatę traktowano jako napój leczniczy, dopiero w XVIII wieku zaczęto ją pić bardziej powszechnie.
Herbata pobudza i orzeźwia, działa stymulująco na procesy trawienne. Ma działanie bakteriobójcze, doskonale działa na układ moczowy - zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej, a także na układ nerwowy, naczyniowy i oddechowy. Pita z miodem i cytryną jest nieodzowna w czasie przeziębienia.
Mimo jej dobrego działania na organizm człowieka, nie należy pić więcej, niż trzy filiżanki dziennie - przede wszystkim z uwagi na zawartość fluoru i glinu.
Największymi producentami herbaty są Chiny, Indie i Kenia.
Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najbardziej znanymi są: herbata czarna (otrzymywana z liści poddanych fermentacji), zielona (otrzymywana z liści nie poddawanych fermentacji), biała (z młodych, jeszcze nie rozwiniętych pączków), pu-erh (która jest zasadniczo herbatą czerwoną, przechodzącą dodatkowy proces leżakowania i fermentacji), żółta (jej proces produkcji niemal nie odbiega od procesu produkcji herbaty białej, ale pozwala się jej na dłuższe leżakowanie i schnięcie, co mocno zmienia jej walory smakowe).
Bardzo popularne są herbaty aromatyzowane, powstające z mieszania dodatkowych naturalnych składników w liśćmi różnych herbat. Najczęściej dodaje się płatki kwiatów, suszone owoce, przyprawy.